Nieuw geld voor oud goud

Goud is kostbaar. Altijd al geweest, natuurlijk. Maar in deze onzekere tijd zijn beleggers er erg happig op. Opkopers zien daar geld in en overschreeuwen elkaar vanuit allerlei opzichtige winkeltjes: ‘De beste prijs voor je oude ring’. Maar niet elke opportune handelaar in dit edelmetaal is even betrouwbaar.

Oud goud is geld waard. En dus bestaat er een levendige handel waarbij het voor de leek niet altijd duidelijk is of de opkoper het stempel ‘betrouwbaar’ verdient.

Gouden sieraden en munten in een envelop stoppen, op de post doen en bidden dat de waarde eerlijk bepaald wordt en de opbrengst op je rekening verschijnt, hoeft niet meer. Op steeds meer plaatsen duiken opkopers op. Soms gevestigd in een keurig winkelpand, maar net zo makkelijk in een smoezelig optrekje. Van een transparante markt is geen sprake. Goed opletten dus, voordat je het familiekapitaal of de zorgvuldig opgebouwde muntverzameling bij een opkoper inlevert.

Goudwisselkantoor

Hoe dat in zijn werk gaat? Het Goudwisselkantoor bijvoorbeeld neemt in meer dan vijftig Nederlandse steden en dorpen oud goud in, ook wel sloopgoud genoemd. Vanuit vaste panden of een van de mobiele kantoren krijgen ruim honderd medewerkers van het Goudwisselkantoor dagelijks sieraden en munten aangeboden.

“Het is een prima tijd om goud in te wisselen”, vertelt Johan de Ruiter, algemeen directeur van het bedrijf. “Ten opzichte van tien jaar geleden is de goudprijs verviervoudigd. De kiloprijs schommelt continu. Vandaag is die 40.000 euro per kilo, morgen kan deze zomaar lager of hoger zijn. Feit blijft dat je voor sloopgoud op dit moment fors meer ontvangt dan enkele jaren geleden. Een collier of ketting die twintig, dertig jaar geleden is aangeschaft, kan vandaag zelfs meer opbrengen dan de prijs die er destijds voor is betaald. Voor ringen geldt dat niet. Dat zijn vaak speciale ontwerpen, waarin edelstenen zijn verwerkt. De aanschafwaarde daarvan hangt meer samen met tijd en moeite dan het gewicht in goud.”

Sloopgoud inleveren

De huidige goudprijs en de recessie die steeds meer Nederlanders raakt, vormen een prikkel sloopgoud in te leveren. Plaatsen met een rijkere bevolking vertonen geen piek. In grote steden wordt steeds vaker goud ingeleverd. “Mensen kunnen het geld goed gebruiken. Van sieraden die jaren bewaard maar nooit gedragen werden, wordt makkelijker afstand gedaan. Voor wie echt in de schulden zit, draagt een opbrengst van 200 euro niet veel bij. Grote problemen worden daarmee niet opgelost. Onze doelgroep bestaat voor driekwart uit klanten die dankzij het inleveren van oud goud iets leuks aanschaffen. De meesten hebben al een bestemming in gedachten. Soms willen ze het oude goud liever niet meer in huis hebben.”

Verbazing kan De Ruiter niet onderdrukken, als hij ziet met welk gemak opkopers zich manifesteren en klanten trekken. Soms met slechts een balie midden in een druk winkelcentrum. “Totaal onverantwoord, voor zowel klant als medewerkers. Wil je tussen winkelend publiek 500 euro in je hand gedrukt krijgen? Leg je je sieraden zomaar op een balie? Ik zou het niet doen.”

Eerlijkheid

Eerlijkheid van de partij waarmee je in zee gaat, staat voorop. Dat vereist oriëntatie vooraf, bijvoorbeeld via internet. Kiezen voor een bedrijf met ervaring en geschiedenis biedt meer zekerheid dan zomaar bij een willekeurige opkoper binnenstappen. Wellicht is de handelaar ook nog lid van een vakvereniging die hem, als het nodig is, op de vingers tikt.

Minstens zo belangrijk is privacy. In een goed beveiligde winkel, binnen een afgeschermde ruimte, is het prettiger de waarde van persoonlijke bezittingen te laten bepalen. Winkels waar je zonder aan te bellen binnenstapt, behoren niet tot de categorie veilig. Camera’s en de verplichting tot legitimatie moeten standaard zijn, vindt De Ruiter. “Die maatregelen zorgen er bovendien voor dat aanbieders van gestolen goud, professionele bendes vaak, liever een ander circuit zoeken. Overigens verdwijnt die buit meestal direct naar het buitenland.”

Een ervaren opkoper of taxateur ziet niet alleen het keurmerk en het gewicht van een sieraad, maar schat bijvoorbeeld ook bijzondere munten in het bijzijn van de eigenaar op waarde. Zo levert een gouden tientje uit 1842 aan een collier niet de goudprijs in gewicht (een paar gram) op, maar telt de verzamelwaarde van de unieke munt. En die kan zomaar oplopen tot 5.000 euro.

.


Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.